Cum se creează liste de blocuri în GstarCAD cu LISP-uri?
Cum se creează liste de blocuri în GstarCAD cu LISP-uri?
Crearea unei legende și a listelor de materiale și dispozitive utilizate într-un proiect poate consuma mult timp. În GstarCAD, totuși, puteți automatiza și îmbunătăți acest proces cu programe LISP. Astăzi vă sugerăm cum să o faceți.
Exemplul de mai jos prezintă o diagramă a instalațiilor sanitare. Să presupunem că am dori să întocmim rapid un inventar al obiectelor sanitare utilizate.
În mod implicit, programul are comanda BCOUNT, care este folosită pentru a număra rapid numărul de blocuri din zona indicată de noi. Rețineți că numărul și numele blocurilor vor fi afișate numai pe linia de comandă.
În mod implicit, programul are comanda BCOUNT, care este folosită pentru a număra rapid numărul de blocuri din zona indicată de noi. Rețineți că numărul și numele blocurilor vor fi afișate numai pe linia de comandă.
Dar dacă am dori să facem o compilație a acestuia sub forma unui tabel?
Crearea unui nou tabel și rescrierea valorilor poate fi consumatoare de timp. Vă prezentăm mai jos funcționarea programului LISP, care vă va permite să creați rapid o listă de blocuri utilizate în proiect sub forma unui tabel, împreună cu o previzualizare a acestor blocuri.
Puteți descărca programul LISP de la: http://lee-mac.com/blockcounter.html
După descărcarea fișierului, încărcați-l în GstarCAD utilizând comanda APPLOAD sau selectând opțiunea Încărcare aplicație din fila Gestionare.
Instrucțiuni detaliate despre încărcarea fișierelor LISP pot fi găsite în articolul nostru anterior – Link>
După încărcarea cu succes a fișierului LISP, ar trebui să primim următorul mesaj pe linia de comandă:
Majoritatea LISP-urilor adaugă o singură comandă, dar în acest caz avem două comenzi noi:
COUNT – comanda principală pentru crearea unui tabel cu o listă de blocuri
COUNTSETTINGS – setări de masă
Vom începe cu setările mesei. Așa că introducem comanda COUNTSETTINGS și confirmăm cu tasta Enter.
Va apărea următorul dialog. La pornirea programului pentru prima dată, vor fi introduse expresii în limba engleză. În cele ce urmează, acestea au fost traduse în termeni polonezi.
Ieșire – Determină în ce formă programul va genera tabelul. Avem la dispoziție:
Tabel – tabel CAD implicit, pentru a fi inserat direct în proiect
Fișier text – Un fișier text
Fișier CSV – Un fișier acceptat de o foaie de calcul Excel
Linia de comandă – la fel ca și comenzile BCOUNT, ne va afișa informații pe linia de comandă
Titlu – Anteturi de tabel și de coloană
Următoarele opțiuni sunt utilizate pentru sortare:
Sortare după – vă permite să definiți dacă vrem să avem tabelele sortate (în ordine alfabetică după numele blocului sau după numărul lor).
Ordine de sortare – opțiune de sortare în ordine crescătoare sau descrescătoare.
După ce opțiunile tabelului sunt setate corespunzător, putem introduce comanda principală COUNT:
Apoi selectăm zona (poate fi și întregul proiect) în care LISP urmează să numere blocurile folosite și să facă o listă a acestora.
După selectarea zonei, trebuie să definim locul de inserare a tabelului. Luați în considerare aici selectarea „Tabel” ca format de ieșire.
Tabelul inserat în acest fel poate fi modificat liber prin adăugarea de noi rânduri și coloane sau prin modificarea dimensiunii acestuia folosind comanda SCALE:
După cum puteți vedea datorită acestui program LISP, în GstarCAD puteți crea foarte rapid liste de materiale și dispozitive utilizate în proiect.
Dacă aveți nevoie de o soluție personalizată nevoilor dumneavoastră, vă rugăm să ne contactați folosind formularul de contact din pagina de dezvoltare software personalizat